I kristider är journalistiken viktigare än någonsin. Det är på sin plats att tacka alla våra prenumeranter och annonsörer för att ni hjälper oss att göra samhällsnytta. Ni är våra lokala hjältar! Utan er klarar vi inte att finansiera vår samhällsviktiga verksamhet.

Vi är mitt uppe i en av de största globala kriserna i modern tid.  Corona-virusets spridning och konsekvenser slår mot vår hälsa – och mot vår ekonomi.

Virusets spridning påverkar självklart även våra redaktioner. Vi är en arbetsplats som alla andra, med människor av kött och blod. Den senaste veckan har stora delar av redaktionen varit folktom. Många av våra journalister har varit småkrassliga, eller vårdat småkrassliga barn. Men de som varit hemma för att skydda andra, men varit tillräckligt pigga för att jobba, har ändå skött sitt jobb hemifrån med den äran. Yrkesstoltheten är stark – inte minst i kristider. Våra journalisters rapportering har varit kvalificerad och angelägen – den slutsatsen är lätt att dra av det extremt stora intresset. Webbtrafiken på våra sajter har varit enorm. En stor del av vår rapportering kring corona är exklusiv för våra betalande prenumeranter, och det tycker jag är både logiskt och rimligt. För att klara av att finansiera våra journalisters löner måste vi ta betalt för deras arbete.

Våra journalister jobbar varje dag i medborgarnas och samhällets tjänst, och i kristider är deras insatser extra viktiga. Behovet av att slå vakt om traditionella medier, med ansvariga utgivare och en demokratistärkande ambition, är större än någonsin. Vi är stiftelseägda och finns enbart till för göra samhällsnytta genom vår journalistik. Vi har inga privata ägare, och delar inte ut några pengar. Allt stannar i verksamheten och återinvesteras i journalistik. Vi låter oss inte pressas av makthavares behov av ensidigt ge sin egen version, vi springer aldrig politikernas eller andras ärenden, och vårt redaktionella utrymme kan varken köpas för pengar eller mot påtryckningar.

I svåra tider är det på sin plats att lyfta fram och hylla er som gör journalistiken möjligt – ni som är våra betalande prenumeranter och annonsörer. Jag vill tacka er för att ni lägger era pengar i vår korg. Att ni väljer det lokala alternativet som använder pengarna för att göra samhällsnytta, i stället för amerikanska plattformar eller gratistidningar utan redaktionell kapacitet. Ni är våra hjältar! Utan er skulle vi inte klara av att finansiera vår samhällsviktiga verksamhet. Ert stöd är särskilt viktigt i tider då även vår affärsmodell utmanas av en helt avstannande ekonomi.

Det allra roligaste är att pengarna ni investerar hos oss ger er mångdubbelt tillbaka. I veckan släpptes Sifo Orvestos årliga räckviddssiffror, som visar att Norr Medias produkter fortsatt har en urstark räckvidd. NSD:s papperstidning+NSD.se når varje dag totalt 80 000 människor, Norrbottens-Kuriren+Kuriren.nu når 62 000 människor, Norran+norran.se når 63 000 människor och Piteå-Tidningens papperstidning når dagligen 29 000 människor (PT:s digitala räckvidd redovisas inte i mätningen). Tittar man på veckoräckvidden är den ännu mycket större. I Sifo Orvestos siffror räknas de som läser både i papper och digitalt endast som en person.

Till sist vill jag berätta att vi på Norr media i veckan ställt oss bakom initiativet Local Hero (i Norrbotten) och Backa Skellefteå (i norra Västerbotten). Alla lokala småföretagare har nu behov av vår och er hjälp för att överleva i en svår tid. Vi inom Norr media kommer att göra allt vi kan för att hjälpa och lyfta fram lokala företagarhjältar i vårt närområde. Ni som känner samma behov kan göra en enkel sak: Bli en hjälte – handla lokalt!

 

Mats Ehnbom

VD Norr Media